top of page

Intervju s prof. dr. Tanjo Kersnik Levart, dr. med.

Pri našem inovativnem izdelku smo razmišljali predvsem o tem, kako zmanjšati porabo vode. Naleteli pa smo na stranske učinke – pozitivne, seveda. WC tarča ni dobra zgolj zaradi varčevanja z vodo, pač pa posredno prispeva k boljšemu zdravju. O tem smo se pogovorili s prof. dr. Tanjo Kersnik Levart, dr. med.

Ekipa FLL: Zakaj imajo majhni otroci težave pri uriniranju in ne zadenejo wc školjke oziroma pisoarja ter posledično lulajo naokrog?

Dr. Kersnik Levart: Vsi mali otroci ne lulajo naokrog. Obstaja več razlogov, zakaj otroci lulajo naokrog. Najpogostejši je ta, da jih nekaj zmoti, niso zbrani. Eden od razlogov je tudi ta, da kožica penisa ni potegnjena čez glavico penisa. Razlog so lahko tudi različne prirojene nepravilnosti penisa. Nekateri otroci pa to seveda delajo tudi zanalašč.

Ekipa FLL: Ali se vam naša zdi ideja o WC tarči dobra?

Dr. Kersnik Levart: Ja, zelo, seveda za tiste, ki nimajo prirojenih nepravilnosti penisa, to pa je tako ali tako večina.

Ekipa FLL: Na internetu smo prebrali, da ni dobro predolgo zadrževati urina. Ali to drži?

Dr. Kersnik Levart: Da, drži. Urin je gojišče za bakterije, tako lahko pride do okužbe.

Ekipa FLL: Ampak – a ni urin sterilen?

Dr. Kersnik Levart: Je sterilen. Ampak v primeru, da uriniraš običajno, se pravi na vsaki dve uri. Če pa urin zadržuješ, se mehur raztegne in ga ne moremo v celoti izprazniti. V njem ostaja urin in v takem primeru je urin dobro gojišče za bakterije. Tako lahko pride do okužbe. Sama raztegnitev mehurja ni vzrok za okužbo. Vzrok je, ker se urin tam predolgo zadržuje.

Ekipa FLL: Ali si lahko pri nepravilnem uriniranju poškoduješ ledvice?

Dr. Kersnik Levart: Ja, lahko se ti vnamejo ledvice. Urin, v katerem so bakterije, lahko pride v ledvice in mehur. Na ledvici dobiš brazgotino in vsaka okužba ti da dodatno brazgotino. Če jih je preveč, lahko ledvica odpove. Če odpovesta obe ledvici, potrebuješ dializo ali transplantacijo.

Ekipa FLL: Najlepša hvala.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Follow Us
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page